gumbleton2.jpg
   MWA suggested a contemporary solution that would exploit the sloping site to in effect provide a separate guest annex at lower ground floor level below the extended upper level with a new terrace to take full advantage of the setting.
Extension to Wiltshire house
5.jpg
DSC_0147.JPG
denise.jpg
  Before view of a pair of farm cottages in North Wiltshire which have been altered and refurbished to create one dwelling. The completed project can be seen in the photo below.
imgp2752.jpg
   The owner of this traditionally styled house on a steeply sloping site was seeking to increase the size of the principal rooms on the ground floor whilst also trying to achieve separate guest accommodation.
  This relatively simple single storey extension with a vaulted ceiling provides plentiful natural light for the owner's artist studio.
  Whilst the original cottage in the Conservation Area had remained largely intact, it had otherwise been unsympathetically extended on three sides.
  The extensions were demolished, the original cottage refurbished and with materials carefully chosen to match the existing, new accommodation was provided in a two storey extension with a  'cat-slide' roof to the rear.
  This unremarkable cottage sits on an exceptional site in the AONB and the owners were seeking additional accommodation, but also a rationalisation of the ground floor layout.
  The solution involved re-orientating the sitting room and extending principally at ground floor level to form a large, light kitchen/living/breakfast room with a master bedroom and en-suite bathroom above a new boot-room.
  Formerly an agricultural worker's house, although in a poor state of repair, it had the advantage of being sited in a rural location where otherwise Planning Consent would not have been granted.
  In addition to complete refurbishment, MWA designed an extension to the rear of the property with an open-plan kitchen and principal bedroom above with a glazed gable window to fully exploit the views.
  This started out as a very small Edwardian house on a very large site with a great number of outbuildings immediately adjacent.
  The Planning Authority accepted there was a significant planning gain by removal of the outbuildings, thus permitting a greater area of new building in the form of a number of extensions.
  A substantial extension carried out in the 1980's left the house looking like a mismatched pair. The owners had seen our 'makeover' work elsewhere and engaged us to consider a variety of different options from traditional to very modern.
  The result (some 7 options later) which is illustrated here, harmonises the house by refacing the brickwork of the extension to match the existing with the introduction of a two-storey contemporary oak-frame, largely glazed entrance and study above.  Carpenter Oak and Woodland  provided and installed the frame.
old barn2.jpg
old barn wickham.jpg
p5180081a.jpg
extension to 70's house.jpg
gumbleton10.jpg
  Extension to traditional main house to create granny annexe
1001 After Rear Photo.jpg
1185 E Elevation.jpg
1391 S Elevation.jpg
1138 N Elevation.jpg
1401 NW Elevation.jpg
1420 N Elevation.jpg
prev / next